Brecht Arnaert 

presenteert:

DE TOEKOMST VAN HET CHRISTENDOM
Pleidooi voor een symbolische herinterpretatie

De snelle inschrijvingslink vindt u hier
Gebruik de code "EARLY" om vroegboekkorting te bekomen
(Kan ook gebruikt worden voor één extra persoon)

Beste bezoeker,

Per dag plegen in België gemiddeld vijf mensen zelfmoord. Het cijfer is ietwat gezakt de laatste jaren, maar het blijft in mijn ogen nog steeds bijzonder hoog. Tegen het einde week is dat 35 mensen, en op een maand tijd een hele bus vol.

Men kan zich afvragen wat mensen tot zo’n wanhoopsdaad drijft. Ik heb lang gedacht dat het vooral ging om materiële verklaringen, zoals drugs of familiale problemen of een schuldenproblematiek.

Maar als we eerlijk met onszelf zijn is dat een gemakkelijkheidsoplossing, om niet dieper te hoeven nadenken. Materiële verklaringen, namelijk, kunnen nooit finale verklaringen zijn, want zelfs mensen in derde wereld landen, met nog veel grotere materiële miserie, die doen dat niet.

De oorzaak moet in mijn ogen op het spirituele niveau gezocht worden. Er is wat mis met onze cultuur, en iedereen voelt dat. Maar wat is er dan precies mis? We hebben eigenlijk geen idee. We voelen ons niet goed, maar we kunnen niet zeggen waarom.

Op 20 oktober 2019 wil ik daar mijn eigen visie over meegeven. Ik begin met een analyse van onze psyche zelf, om zo beter te begrijpen welke mechanismen beide in het bewuste deel als in het onbewuste deel van onze geest actief zijn.

Ik zal mij hiervoor baseren op het werk van Carl Gustav Jung, dat ik op één belangrijk aspect aangepast heb. De aanpassing van dat aspect staat mij toe om de psyche zélf te verklaren, een innovatie met verstrekkende gevolgen.

Eens die neo-Jungiaanse theorie van de psyche helder geformuleerd is, kan ik beginnen met de uitleg over hoe onze cultuur geperverteerd geraakt is, en de psychologische gevolgen die dat heeft.

Dit is een historisch luik, dat minstens even belangrijk is. Ik steun hiervoor op de theorie van filosoof Stephen Toulmin, die niet één individueel filosofietje aanwijst als de oorzaak van onze problemen, maar de moderniteit zelf.

Daarna gaan we filosofie plegen: samen met de postmodernisten gaan we de moderniteit deconstrueren. Sinds enige tijd, namelijk, ben ik ervan overtuigd geraakt dat het postmodernisme een positieve evolutie is, geen negatieve.

Het probleem met postmodernisme, echter, is dat het nog niet tot zijn voleindiging is gekomen. Na het deconstrueren van de Cartesiaanse illusies heeft de filosofie het opgegeven, en zijn we in een nihilistisch vacuüm gevallen.

Die denkfout vastgrijpen, benoemen en uitwringen tot zijn diepste consequenties is waar volgens mij de bevrijding ligt uit het nihilistische niemandsland waarin nu zovele mensen om het leven komen.

Onze hedendaagse filosofie is dodelijk, en dat meen ik zo letterlijk als ik het zeg. Wat ik u zal aanbieden is een uitweg uit het alles om zich heen slaande nihilisme, en wel door de deconstructie tot zijn uiterste punt te voeren: paradox.

De Franse existentialisten, namelijk, waren lui. Ze stelden zich tevreden met het deconstrueren van de deconstructie-theorie, en besloten dan maar dat we van niets zeker kunnen zijn. En de rest van de maatschappij? "Je m’en fou!"

Het is die “après nous le déluge”-mentaliteit die ik wil hekelen. De filosofie heeft geabdiceerd, en de mensen aan hun lot overgelaten. Er is een reden waarom zoveel mensen zich van kant maken: als niets nog zin heeft, waarom nog leven?

Wij gaan op zondag 20 oktober dieper nadenken. Als inderdaad niets zeker is, namelijk, dan kan geldt dat ook voor de onzekerheid zelf, en zodoende bestaat alsnog de manier dat we tot zekerheden over dit leven kunnen komen.

Die paradoxale denktrant, namelijk, is veel vruchtbaarder dan we op het eerste zicht zouden denken. Indien wij radicale onzekerheid op een constante basis aanvaarden, namelijk, creëren we wel degelijk één zekerheid: die constante aanvaarding zélf.

Dat inzicht, dat heus niet van mij komt, maar oude wijsheid is, heb ik verder geëxploreerd, en wat ik ontdekte sloeg mij met verstomming: blijkbaar zit er een dieperliggende structuur vast aan de paradoxale ervaring.

Die structuur blootleggen is wat ik samen met u wil doen. Stap voor stap zal u zien hoe die structuur neerkomt op één van de oudste structuren van het christendom zelf: de Heilige Drievuldigheid, of nog: de 3+1 aspecten van God.

Op een heel onverwachte manier dus, komen we via de deconstructie van de moderniteit terug op de klassieke, transcendentale visie op de mens. Het is een resultaat dat ik zelf niet had durven verhopen, maar het is er:

Daarmee zijn we meteen bij de titel van de studiedag zelf gekomen: “De toekomst van het Christendom”. Wat ik u zal aantonen, namelijk, is dat de oude waarheden wel degelijk waar zijn, en we er terug in mogen geloven.

Wat betekent dat voor onze dagelijkse praxis? Volgens welke ethiek kunnen wij leven? En wat geeft ons leven zin? Die vragen zal ik in het laatste deel van mijn uiteenzetting beantwoorden, en wel door het oude christelijke verhaal in nieuwe, symbolische termen te vertellen.

Wat mijn conclusies zijn vertel ik u hier natuurlijk niet. Daarvoor moet u naar de studiedag zelf komen. Maar ik ben er zeker van dat u naar huis zult gaan met een compleet nieuwe visie op de relatie tussen God en de mens.

Het is die relatie opnieuw beleven, op symbolische wijze, die onze zieltogende cultuur nieuw leven kan inblazen, en ook de vele psychologische problemen kan oplossen waar ook vandaag weer vijf mensen het leven door zullen laten.

Ik hoop dan ook dat u dit initiatief massaal steunt. Bent u eerder al eens naar een studiedag gekomen, kom dan deze keer zeker opnieuw. Bent u nog nooit kunnen komen, dan is dit de kans om kennis te maken met een hele fijne groep mensen.

Wat is de prijs voor deze dag? Ik zal er geen doekjes om winden: wij gaan voor klasse. Het moet gedaan zijn met het idee dat filosofie iets is voor armtierige denkers op zolderkamers. Filosofie moet weer centraal komen te staan.

Daarom organiseer ik deze studiedagen steeds in een sfeervol kader, met de juiste bediening, lekker eten, en goed gezelschap. Dat heeft zijn prijs, en wie voor de eerste keer komt kan er misschien van schrikken.

Voor de vier lezingen, het warme en koude lunch-buffet over de middag, koffie, water en versnaperingen gedurende de hele dag, de receptie achteraf, en vooral een netwerk aan mensen die de moeite waard zijn, betaalt u 275 EUR.

Die prijs, echter, is voor wie niet geabonneerd is op www.macrotrends.be, het beleggingsblad waar ik hoofdredacteur van ben. Wie wel lid wordt van onze gemeenschap, die betaalt nog 199 EUR. Doe het vandaag nog.

Gemiddeld zijn op deze studiedagen zo’n 100 à 120-tal mensen aanwezig. Deze keer echter, omdat het thema zo algemeen is en wellicht iedereen aan kan spreken, heb ik 150 plaatsen voorzien.

Doordat de trouwe bezoekers van mijn studiedagen altijd voorrang (en korting) krijgen, is op dit moment echter al meer de helft van de plaatsen van bezet. Wil u dit evenement dus werkelijk bijwonen, dan raad ik u aan niet heel erg lang te wachten.

Wie snel kan beslissen, overigens, kan aan een fikse korting deelnemen, zelfs al bent u geen lid van MT (wat u overigens zéker zou moeten doen: elke twee weken krijgt u dan degelijke financiële, geopolitieke en culturele analyse in de bus).

Die kan u bekomen door de code "EARLY" te gebruiken, wat u recht geeft op een ticket voor 225 EUR, in plaats van 275 EUR. Ik heb 20 tickets voorzien met deze kortingscode, en de uitnodiging gaat naar meer dan 10 000 mensen. Op = op.

Het evenement gaat door in Antwerpen, in zalen A,B & C van het Crowne Plaza Hotel aan de ring. Het is zondag, dus het verkeer zal luw zijn, en bij het hotel is er voldoende (betalende) plaats om comfortabel te parkeren.

Er is ook een kortingscode voorzien voor mensen die liever een dagje vroeger komen, en alvast een overnachting in het hotel boeken. Op de vooravond van het congres, namelijk, wordt ook het boek "De Serviele Staat" van Hilaire Belloc voorgesteld (enkel op uitnodiging)

Die boekvoorstelling, waarvoor aparte uitnodigingen worden verstuurd, is de ideale gelegenheid om op de vooravond al even kennis te maken met de andere deelnemers aan de studiedag. En via de kortingscode die ik bij het hotel bekwam, kan u uw kamer dus goedkoper krijgen.

Rest mij te zeggen dat ik bijzonder hard uitkijk naar deze dag. Niet enkel om de trouwe bezoekers terug te zien, maar ook om eindelijk eens het product van jaren denkwerk aan u voor te kunnen leggen. Ik denk wel dat u met een hoofd vol inspiratie huiswaarts trekt.

Dit is nog even het programma:

09:30 – Aanmelden en plaats nemen in de zaal
10:00 – Hoe werkt onze psyche? (1u)
11:00 – Koffiepauze
11:30 – Waarom is onze cultuur kapot? (1u)
12:30 – Lunch: warm en koud buffet
14:00 – Hoe kunnen we het tij keren? (1u)
15:00 – Koffiepauze
16:00 – Wat is de opdracht van de mens? (1u)
17:00 – Receptie met vrije uitloop

De boekvoorstelling van "De Serviele Staat", in een vertaling van Ferre Clabau, en met een nabeschouwing van mezelf, vindt plaats op zaterdagavond 19 oktober, in zaal Deurganckdock, om 18:00. Indien interesse: stuur mailje naar brechtarnaert apestaart safecapital.eu

Het leven is de moeite waard om geleefd te worden. Door het uitéénvallen van God, aan het begin der tijden, zijn er nog steeds chaotische elementen die ons leven in de war kunnen sturen, en het even zinloos kunnen doen lijken.

Maar de mens is in staat om zekerheden te creëren, beide filosofisch, en in praktische zin. Snappen hoe dat in zijn werk gaat, is rust vinden, en op 20 oktober ga ik mijn best doen om dat op een bevattelijke manier uit te leggen.

Ik denk dat onze tijd tegelijk bijzonder deprimerend is, maar tegelijk enorm veel kansen biedt om de zaken fundamenteel te herdenken. Ik nodig u uit om daarop 20 oktober niet gewoon een begin mee te maken, maar een begin dat zinvol is.

Beste groeten,

Brecht Arnaert

PS1: Hier nog eens de registratielink. Gebruik de code EARLY om voor de prijs van 225 EUR te kunnen komen in plaats van de gebruikelijke 275 EUR.

PS2: De realisatie van deze dag zou niet mogelijk zijn zonder de actieve steun van:

Neem vandaag nog een abonnement, en ontvang elke 2 weken 24 pagina's boordevol analyse over financiële, geopolitieke en culturele trends. 

DE TOEKOMST VAN HET CHRISTENDOM
Pleidooi voor een symbolische herinterpretatie

20 Oktober 2019, Crowne Plaza Antwerpen
Wees erbij!